Katholieke kerk

Kerkzoeker.nl-katholiek-impressie

Alle informatie over de katholieke kerk

Het woord katholiek vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland, van het Griekse woord καθολικός dat “algemeen” betekent. Het werd toen gebruikt om de universele Kerk aan te duiden die gelovigen van alle etnische groepen en nationaliteiten omvat. De naam wordt vaak gebruikt in belijdenisgeschriften, zoals die van de Romeinse en de Oosters-orthodoxe Kerk.

De Protestantse Kerk neemt het woord “katholiek” op in de geloofsbelijdenis van de Apostelen, waarmee het geloof in een universele christelijke kerk wordt uitgedrukt. Opmerkelijk is dat het woord zijn oorspronkelijke betekenis van “universeel” en “algemeen” draagt.

De geschiedenis van de katholieke kerk

Het woord “katholiek” wordt in de rooms-katholieke kerk gebruikt voor de algemene kerk van Rome, die teruggaat tot de vierde eeuw. In die tijd was dit de enige algemene kerk onder de aanhangers van het christendom, tot 1054 toen zij zich definitief in twee delen opsplitste: Oosters deel waaruit de Oosters-Orthodoxe Kerk ontstond en Romeins deel dat de huidige Rooms-Katholieke Kerk is.

Naast de gebruikelijke kerkelijke feestdagen zoals Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren hebben katholieken nog andere vieringen. Zij houden bijvoorbeeld de vastentijd, een periode van vasten en bezinning in de aanloop naar Pasen. Carnaval is een andere periode die door katholieken wordt gevierd, waarbij mensen zich verkleden in feestelijke outfits en feesten voordat de vastentijd begint. Katholieken herdenken ook heiligendag en Allerzielen, waarbij zij eer bewijzen aan de heiligen en overleden dierbaren.

Kerkzoeker.nl-katholieke-kerken-Amsterdam

Katholieke kerken Amsterdam

Kerkzoeker.nl-katholieke-kerken-rotterdam

Katholieke kerken Rotterdam

Kerkzoeker.nl-katholieke-kerken-rotterdam

Katholieke kerken Bodegraven